Mindfulness Based Healing Movement

Van mindfulness naar lichaamswijsheid

Een sierlijke bewegende kraanvogelBeweegtraining

De Beweegtraining is een geheel nieuwe mindfulness-verdiepingstraining, ontwikkeld door mindfulness-trainers Lies Bijl en Ronald de Caluwé.

 Milde beweging voor herstel van beweeglijkheid,
vitaliteit en balans, een leven lang

In de mindfulness-/MBSR-training trainen we onze aandacht. We werken daarbij vooral met aandacht voor de reeds toegankelijke lichaamssignalen. Daar is voor de deelnemers genoeg te ontdekken in de acht weken dat de training duurt. Voor veel deelnemers is de mindfulnesstraining dan ook een hernieuwde kennismaking met hun lichaam.

Hernieuwd contact

De bewegingsoefeningen geven de eerste ervaringen met het lichaam in beweging. Hier komen de eerste confrontaties met gebrek aan coördinatie, stijfheid, de weg niet in je lichaam kunnen vinden. Hier bevinden we ons in het gebied van chronisch verankerde spanning, waar bewuste aandacht niet zomaar in doordringt.

Hier ligt de grens van de Mindfulness- of Aandachttraining (en trouwens ook van meditatie).
Om de volledige rijkdom van onze lichaamstaal te ontsluiten is meer nodig. We hebben handvaten nodig om het onbewuste weer bewust te maken of – zoals Jon Kabat-Zinn het zegt –

Wat we vergeten zijn, blijkt nog steeds aanwezig, ergens diep in ons. Het is alleen maar de toegang die tijdelijk versluierd is. En de sleutel tot die toegang is BEWEGING.

Het onbewuste weer bewust maken: door milde beweging

Ons lichaam blijkt allerlei beschadigingen diep in het bindweefsel op te slaan. Een paar voorbeelden: chronische spanning door stress, een in jaren aangeleerde en gestolde lichaamshouding, beschadiging door operatie, de schok van een aanrijding.

Na recent onderzoek begint de westers medische wereld dit proces te doorgronden. En wat blijkt: eeuwenoude helende benaderingen zoals bijvoorbeeld Chi Kung / Qi Gong, Tai Chi en Acupunctuur blijken veel minder geheimzinnig of onzinnig dan soms gedacht. Milde beweging kan deze bindweefsel-verstarring omkeren, gedeeltelijk en soms zelfs helemaal.

Maar dit gaat niet vanzelf:

  • dit vraagt een intensieve oefening, dagelijks.
  • maar daar krijg je dan ook wat voor terug! Soms ver boven je verwachtingen.

En dat biedt deze nieuwe training

Door middel van 10 bijeenkomsten en een oefendag, dagelijks thuis oefenen, ondersteund door begeleide meditaties, foto’s en videomateriaal.

Meer weten?

Wij hebben voor de nieuwe training een hele nieuwe website gemaakt, die u kunt vinden op www.beweegtraining.nl. Hier vindt u nadere info, uitleg over het programma en een groeiend weblog met achtergrondinformatie.

Uiteraard bent u welkom om contact op te nemen met nadere vragen.

Pin It on Pinterest