SerenityPrayer2

Gebed voor sereniteit

In het werkboek van de aandachttraining staat, in het leeswerk van week 5, een gedicht wat voor mij een belangrijke kern uitdrukt van waar het in mindfulness over gaat.

Moge ik
De moed hebben om te veranderen wat ik kan veranderen
De sereniteit om te accepteren wat ik niet kan veranderen
En de wijsheid om het verschil tussen beide te kennen

De spijker op zijn kop!
Ga eens na hoeveel tijd u besteedt aan het bestrijden van- of niet willen voelen van dingen die er zijn. Met andere woorden, hoeveel tijd besteed wordt aan het bevechten van de realiteit. Waarvan de energie dus bespaard zou kunnen worden door deze dingen te accepteren, te erkennen in hun bestaan.

Aan de andere kant zijn er misschien ook wel dingen die we wél kunnen veranderen. Het kost misschien moeite, maar het kán. Ik zal het nog sterker stellen: de dingen veranderen meestal niet vanzelf, dus moeite zal het kosten. Wat zou u daar mooi de energie in kunnen steken die u bespaart met het niet meer vechten tegen de dingen die niet te veranderen zijn.

Ziedaar een belangrijke reden om uw geest te oefenen: om het verschilt te leren zien tussen wat u wel of niet kunt veranderen; om u te oefenen in het kritisch zijn op uw eigen aandeel in uw voor- of tegenspoed.

Nu ontdekte ik recent dat bovengenoemd gedicht een naam heeft. Het heet Serenity Prayer, oftewel gebed voor sereniteit.
Wat een mooie en toepasselijke naam! 

Er is zelfs een WikiPedia pagina over dit gedicht.

Geniet ervan en heb een goed weekend allemaal!

, , , , , ,

2 reacties op Gebed voor sereniteit

  1. Hans 12 februari 2017 op 12:26 #

    De eerste regels van een prachtig gebed dat wordt toegeschreven aan de Amerikaanse theoloog Reinhold Niebuhr (1892-1971). Zij zijn voor mij een soort mantra geworden en geven mij rust in woelige tijden.

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This