Over mindfulness

Er is heel veel te lezen over mindfulness. Dat is eigenlijk tegenstrijdig met het leren en beoefenen van mindfulness. Er is nog nooit iemand geweest die mindfulness vanuit een boek of een website heeft geleerd.

Maar goed. Info dus. Op deze pagina geven we een aantal handreikingen om mee te beginnen. Niet teveel, want dan bent u weer terug bij af… Maar wel een aardig beginpunt voor een surftocht op deze website. Of om aan familie of vrienden te mailen wanneer ze vragen wat u nu eigenlijk aan het doen bent op die mindfulness-training.

Mindfulness Light“Mindfulness Light” is een heel aardig en uiterst leesbaar boekje, geschreven door Carol Limonard. Carol is ervaringsdeskundige op het gebied van depressie en beschrijft in dit boekje in eenvoudige taal wat mindfulness voor hem gedaan heeft. Het boekje is € 1,99 te koop bij Boenda.nl. Een aanrader!

Meer verhalen over mindfulness zijn te lezen in de categorie Verhalen van ons weblog. Van daaruit kunt u verder klikken naar categorieën of trefwoorden die u interesseren of triggeren…

Dat mindfulness werkt blijkt uit een meta-analyse van onderzoeken die collega-trainer Rob Brandsma heeft gedaan. Tal van wetenschappelijke referenties, leesbaar samengevat in dit pdf-bestand.
Meer wetenschappelijk leesvoer is te vinden in de gelijknamige categorie van ons weblog.

Jon Kabat-ZinnDe mindfulnesstraining is in de beginjaren 80 samengesteld door Jon Kabat-Zinn. Hierover is door de Boeddhistische Omroep een mooie documentaire gemaakt waarin Kabat-Zinn uitgebreid aan het woord komt. U kunt de uitzending hier terugkijken. Zet eerst even een kopje thee en ga er goed voor zitten, zodat u het half uur dat de uitzending duurt kunt blijven kijken.

En er is vaker over mindfulness gesproken op tv de laatste tijd. Zo kunt u op VPRO’s Labyrint een uitzending terugkijken, en ook in EenVandaag is mindfulness onderwerp geweest!

Diverse variaties in bewoordingen over waar het nu om gaat bij mindfulness kunt u terugvinden in de categorie Kern in ons weblog. Bijvoorbeeld:

Mindfulness is een heel andere manier van omgaan met ons dagelijkse bestaan, waarin we heel vaak niet opmerken wat zich vlak voor onze ogen afspeelt.

We zien ons leven door een sluier van gedachten, ideeën, meningen en concepten, en we verwarren deze mentale constructies met de realiteit. We zijn zo ingenomen met de eindeloze gedachtenstroom dat de realiteit onopgemerkt langs ons heen gaat.

We besteden onze tijd verdiept in activiteiten, gevangen in een eeuwige vlucht voor pijn en ongemak. We steken veel energie in het begraven van onze angsten en het zorgen dat we ons beter voelen. We zoeken eindeloos naar veiligheid.
Ondertussen gaat een wereld van ervaringen onaangeraakt en ongeproefd aan ons voorbij. Mindfulness is het ontsluieren van uw leven.

Vrij naar Henepola Gunaratana

Alle info op deze pagina is ook elders op deze website terug te vinden. We nodigen u uit zich te laten verrassen en gewoon eens wat te surfen op ons weblog. Maar zoals eerder geschreven: je leert mindfulness niet vanaf een website; zelfs niet deze website 😉 . Ga er dus mee aan de slag!
Kijk wanneer we weer trainingen starten.

Pin It on Pinterest