Trainer Ronald de Caluwé

Trainer bij Leef in Aandacht is Ronald de Caluwé (1963).

Hij beoefent sinds 1992 Tai Chi Chuan, Chi Kung en zenmeditatie en is sinds 1996 trainer / docent in deze disciplines – die allen een directe link hebben met mindfulness.

Mindfulness en Compassie

Mindfulness trainer Ronald de CaluwéJuni 2009 rondde hij zijn opleiding tot Mindfulness trainer af bij het Instituut voor Mindfulness (IvM). Sindsdien volgt hij ook geregeld bij- en nascholingen van het IvM, de VMBN (waar hij als cat. 1 trainer geregistreerd staat).
VMBN logo

In juni 2012 rondde hij de opleiding tot Compassietrainer af bij Frits Koster en Erik van den Brink, grondleggers van het MBCL programma (Mindfulness Based Compassionate Living oftewel Compassietraining).
In 2017 werd hij ook supervisor voor compassietrainers in opleiding.

Tai Chi en Zen

Ronald begon in 1992 bij Zen- en Tai Chi leraar Rudy van Cuyk en ging 2009 zijn eigen weg op het Zen- en Tai Chi pad. Ronald heeft les gehad en workshops gevolgd bij- en volgt nog regelmatig lessen en workshops bij onder anderen William C.C. Chen (grootmeester Tai Chi Chuan Yang stijl), Laura Stone (master [erkend leraar] Tai Chi Chuan), Peter den Dekker (senior student Zhan Zhuang Chi Kung van meester Lam Kam Chuen) en hij volgt regelmatig retraites van Maha Karuna Ch’an, o.l.v. Ton Lathouwers (geautoriseerd zenleraar).

Ik ben zeer geboeid door de menselijke geest, door de invloed die gedachten en denkbeelden hebben op ons welbevinden, hoe we gedachten kunnen verwarren met de realiteit, en door de mechanismen waardoor stress, overspannenheid en burnout ontstaan.
In de ziekenhuizen waar ik heb gewerkt, heb ik niet alleen veel mensen met stressklachten ontmoet en verzorgd, maar ook na traumatische gebeurtenissen.

In de Tai Chi en zen heb ik onder meer geleerd te kijken naar zaken zoals ze zijn, en je niet direct mee te laten slepen door denkbeelden en opvattingen. En als dit toch gebeurt, mij hier dan bewust van te worden.

Ik heb aan den lijve ervaren dat als je met milde, open aandacht kunt kijken naar jezelf en naar hetgeen gebeurt, je ruimte voor jezelf schept om een bewuste keuze te maken. Hierdoor hoef je niet meegesleept te worden door vastgeroeste patronen of emoties.

Momenteel ben ik mij aan het verdiepen in het thema compassie en lichaamsgerichte traumatherapie. Daarbij heeft het raakpunt van wetenschap en spiritualiteit mijn interesse.
Ik ben nog steeds lerende en ben van mening dat de beoefening van aandacht een levenslang en zeer intrigerend pad is. Door met deze materie bezig te zijn, voel ik de verbondenheid met anderen en met de rest van de wereld. Het is wat mij betreft belangrijk iets nuttigs te doen met je leven, en dus niet alleen ten behoeve van jezelf!

Ik vind het dan ook belangrijk mindfulness niet alleen te zien als methode om jezelf beter te voelen. Je doet daarmee zowel jezelf als de mindfulness tekort.

Ronald heeft daarnaast 31 jaar ervaring in de gezondheidszorg, onder andere als verpleegkundige en als manager op een afdeling Spoedeisende Hulp, als ambulanceverpleegkundige en als docent/trainer en adviseur in de acute zorg. Hij heeft diverse publicaties in dit gebied op zijn naam staan, vertaalde boeken en sprak meerdere malen op nationale en internationale congressen, met name over organisatie van de acute zorg en triage.

QR code van mindfulness trainer Ronald de CaluwéV-Card Ronald de Caluwé

Klik voor een grotere weergave als uw QR scanner hapert.

Google+

Pin It on Pinterest